Projekty,  Jadalnia zaprojektowane przez Castroferro Arquitectos

67 m2 urządzonych po mistrzowsku!

Wirginia Nieckarz Wirginia Nieckarz

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Chcielibyśmy Wam dziś zaprezentować efekt rekonstrukcji, która miała miejsce w hiszpańskiej miejscowości Vigo. Drugie piętro powstałe w roku 1961 oraz liczące 67 metrów kwadratowych przeszło całkowitą przemianę, która miała za zadanie otwarcie przestrzeni na światło oraz modernizację otoczenia zachowując przy tym jego oryginalne akcenty.

Studio Castroferro  tworzone przez architektów: Marię Gonzalez Ferro oraz Jordi Castro Andrade, było odpowiedzialne za dokonanie modyfikacji w tym niewielkim mieszkaniu. Prostota stylu mieszkania pozwoliła na stworzenie uniwersalnych pokoi, które są ciepłe, przytulne i bardzo funkcjonalne. Ideą tego projektu było urządzenie takiego wnętrza, które zrównoważy jego szorstki i nieobrobiony ton oraz ciut zharmonizuje je z otoczeniem. Dostępna przestrzeń została w pełni wykorzystana, zdołano odzyskać oryginalne elementy konstrukcji oraz wzbogacić mieszkanie o nowoczesne materiały.

Dialog pomiędzy materiałami

Wycieczkę po mieszkaniu rozpoczynamy od wspaniałej kuchni, w której mieści się także jadalnia. Na zdjęciu możemy zauważyć wykorzystanie różnych materiałów w aranżacji tego wnętrza, drewniana podłoga pokryta została industrialnym parkietem, meble zostały wykończone nowoczesnymi materiałami, które świetnie kontrastują z kamienną ścianą, typową dla starych domów w Galicji.

Młodej parze architektów zlecono zrestrukturyzowanie piętra, w którym mieszkańcy rozpoczną nowy etap ich życia. Oryginalny układ domu posiadał nieoświetlony światłem naturalnym korytarz, połączony z głównym holem, z którego wchodzi się do pozostałych pokoi w mieszkaniu. Okna pokoi wychodzą na dwie strony, z jednej strony na chaotyczne patio, z drugiej na niewielkie podwórko.

Nowa faza nowego apartamentu

Po zobaczeniu poprzedniego stanu, w jakim znajdowało się mieszkanie, bardziej docenia się pracę zatrudnionych profesjonalistów. Stary hol pozostawia wystarczająco wiele miejsce na minimalistyczną kuchnię. Światło dochodzące z drugiego końca pomieszczenia jest wzmocnione dzięki białemu umeblowaniu kuchni. Parkiet zapewnia ciągłość otwartej przestrzeni, podczas gdy obicia i materiały (np. na ścianie) tworzą granicę rozdzielającą kuchnię i salon.

Przytulny salon

Po minimalistycznym wystroju kuchni, nastał czas na salon, którego wystrój jest bardzo ciepły i przytulny. Dywan oraz kamień na ścianie wprowadzają domową atmosferę we wnętrzu salonu, który posiada nowoczesny styl przejawiający się w meblach oraz elementach wystroju. Naturalnie ściana we tle została przemalowana na biały kolor, dzięki któremu pokój się rozjaśnił.

Mały schowek

W nowym projekcie oczyszczono ściany działowe oraz postanowiono zaakcentować oryginalny materiał, z którego zostały one wykonane. W aktualnej konfiguracji mieszkania kamień zyskał „rolę główną”, wykorzystano go jako tło w dwóch pokojach: sypialni oraz salonie. Nowy rozkład mieszkania został zakończony wprowadzeniem białego lakierowanego drewna, które pokryło większość przestrzeni a także zyskało dodatkową funkcję:  wykorzystano je do budowy szaf.

Sypialnia jak ze snu

Po renowacji, apartament został podzielony na trzy strefy: strefę dzienną, część magazynową oraz strefę nocną, do której należą sypialnie. Na powyższym zdjęciu możemy podziwiać jedną z sypialni. Kamienna ściana oraz eleganckie drewniane meble nawiązują do galicyjskiej tradycji. Przestrzeń ta emanuje spokojem i zachęca do odpoczynku.

Zaprojektowana łazienka

Kończymy zwiedzanie mieszkania w łazience. Dzięki restrukturyzacji, to wcześniej ciemne miejsce, odzyskało swoją witalność i zostało rozjaśnione. Linie mebli oraz ich układ przypominają nam i dowodzą, że podstawowe umeblowanie może być po prostu… proste i nieskomplikowane. Lekka drewniana podłoga sprawia, że pokój ten stał się jeszcze bardziej stylowy i elegancki. Podobnie, jak w pozostałej części mieszkania, także w łazience architekci Castroferro dali nam wspaniałą lekcję dobrego stylu.

Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu