Przed i po: renowacja starego apartamentu

homify magazine homify magazine
Loading admin actions …

Często wizja gruntownego remontu skutecznie odstrasza nas od koniecznych zmian. Wyniesienie rzeczy, przeprowadzka i ogrom prac powodują, że oszukujemy samych siebie przed nieubłaganym. Jednak nadchodzi czas, kiedy nie możemy dłużej zwlekać, a zepsuta instalacja elektryczna, odpadający tynk, czy po prostu przestarzałe i niefunkcjonalne wnętrza nie pozwalają na ignorowanie problemów. Jednak cel uświęca środki i musimy pamiętać o efekcie końcowym, dla którego warto przejść przez trudy remontu i renowacji. 

Dziś na homify pragniemy dodać otuchy wszystkim, którzy planują- lub są w trakcie remontu. Przedstawiamy Wam serię zdjęć przed i po, prezentującą gruntowną renowację małego apartamentu. Nie traćcie zapału i przejdźcie z odwagą przez najtrudniejsze prace, bo efekt- jak zaraz będziecie mogli się przekonać- jest tego warty!

Zapraszamy!

Wejście-przed…

Pierwotnie, budynek był w bardzo złym stanie. Konieczne do przeprowadzenia prace, musiały wykraczać daleko poza aspekt czysto estetyczny. Trzeba było wymienić wszystkie instalacje, wzmocnić konstrukcję ścian i sufitów, wymienić całą stolarkę. Również preferencje estetyczne właściciela, nie szły w parze z rustykalnym i starym wyglądem tego mieszkania.

… i po

Pierwsze zdjęcie wyremontowanego domu, może już naprowadzić nas na trop w jakim kierunku szli projektanci i architekci. Minimalizm, biel, nowoczesność- ciężko było sobie wyobrazić taki efekt przed rozpoczęciu tak trudnego projektu. Drewniane stropy, zamaskowano regipsem z małymi halogenami, które dobrze oświetlają korytarz i nadają wyraźny, nowoczesny ton całemu wnętrzu.

Salon-przed…

Reorganizacja przestrzeni i nowy podział pomieszczeń, był jednym z najważniejszych punktów całego projektu. W salonie, znajduje się jedno z okien wychodzących na fasadę budynku, z małym balkonem jako punktem oświetlającym pokój. Jako że jest to punkt centralny fasady budynku, od niego rozpoczęto podział i planowanie nowej przestrzeni.  

W plan renowacji, wchodziło również (a może przede wszystkim) zmienienie struktury jego planu. Postawiono nowe ścianki działowe, tworząc tym samym nowe pomieszczenia i zmieniając stare. Jednym z najważniejszych punktów projektu, było przeprowadzenie nowej instalacji elektrycznej, którą ukryto pod podwieszonym sufitem. Wykonano również nową izolację termiczną, pozwalającą dodatkowo na dobre tłumienie dźwięków z zewnątrz. Jednak nie tylko sufity przeszły całkowitą transformację. Wykonano nowe podłogi z wbudowanym w nie systemem ogrzewania podłogowego. 

… i po

Kiedy widzimy efekt końcowy, ciężko pamiętać o całej elektryce i ilości kabli ukrytych w podłodze i suficie. Jedyne na co zwracamy uwagę to minimalistyczny i nowoczesny wystrój nowego wnętrza. Salon, podobnie jak reszta mieszkania, utrzymany jest w kontraście bieli i czerni. Wyjście na balkon, otacza wnęka z pułkami na książki lub inne prywatne rzeczy właściciela. Zainstalowano również klimatyzację, którą starano się ukryć wykorzystując jak najmniej inwazyjny design. 

Minimalizm to nie sama biel

Cały apartament jest utrzymany w spójnym, minimalistycznym wystroju. Konsekwentnie zachowano kolorystykę dwóch barw. Biel i czerń toczą ze sobą równą walkę, doskonale dopełniając się nawzajem we wszystkich wnętrzach. Takie zestawienie kolorystyczne jest gwarantem elegancji- proste rozwiązania są bardzo często najlepsze. 

Kuchnia

Przechodzimy do kuchni, która konsekwentnie powiela myśl przewodnią renowacji. Minimalizm, funkcjonalność, prostota i nowoczesność, są widoczne w każdym pomieszczeniu. Wszystkie zbędne przedmioty ukryto pod jednolitymi szafkami. Granitowy, matowy blat, doskonale komponuje się z resztą wystroju. 

Łazienka- przed…

Zdjęcia łazienki przed, przypomni Wam, w jak bardzo złym stanie był budynek przed pracami remontowymi. Stara instalacja, popękane ściany to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Oprócz oczywistych i koniecznych zmian, zdecydowano o wyrównaniu poziomu podłogi aby stworzyć wrażenie jednolitej, eleganckiej i lepiej wykorzystanej przestrzeni.

… i po

Nowa łazienka w niczym nie przypomina poprzedniego zdjęcia. Dzięki zmianie pozycji toalety, znalazło się miejsce dla dodatkowych przedmiotów. Zainstalowano również mały grzejnik a całość pomieszczenia utrzymano w eleganckiej bieli z ciemnymi elementami dla konntrastu.

Całkowita biel

W ostatnim opisywanym przez nas pomieszczeniu, nie było miejsca dla kontrastów.  Zachowano tu całkowity monochromatyzm i wykorzystano biel w każdym elemencie wystroju, tej małej sypialni. Dzięki temu ma się wrażenie świeżości, przestrzeni i dużej ilości światła. 

Naszą konkluzją, jest hasło: nigdy nie porzucaj swoich remontowych planów! Pamiętaj, że nawet najtrudniejsze projekty da się przeprowadzić do końca, a efekt… . jest najlepszą nagrodą! 

Jeśli macie ochotę na dodatkową inspirację, zajrzyjcie do innych artykułów, prezentujących niesamowite transformacje: 

- przed i po: kompleta renowacja domu na plaży

- przed i po: renowacja domu jednorodzinnego

- przed i po: renowacja domu z 1930 roku

Co myślicie o efekcie po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu