Wyjątkowy loft w Berlinie

homify magazine homify magazine
Loading admin actions …

W dynamicznie rozwijającym się Berlinie, co jakiś czas zmienia się dzielnica, w której dobrze jest mieszkać. Po spokojnym i rodzinnym Prenzlauer Bergu, rozrywkowym Kreuzbergu i artystycznym Neukolln, przyszedł czas na Wedding. Dzielnica, która do niedawna kojarzyła się z emigrantami i tureckimi targami, dziś przyciąga coraz więcej lokatorów (również przystępnością czynszu). Wedding jest pełen kawiarni i barów, kolorowych budynków, starych kamienic wmieszanych w bloki lat siedemdziesiątych. Wydaje się, że architektura odzwierciedla barwnych mieszkańców tej dzielnicy (a może dzieje się dokładnie na odwrót?). Kolejną niewątpliwą zaletą Weddingu jest jego lokalizacja- z dobrym połączeniem zarówno ze wschodnim jak i zachodnim Berlinem. 

Przyjrzymy się dziś loftowi, zaaranżowanemu w typowej Berlińskiej zabudowie. Budynek w którym się mieści, był kiedyś fabryką podłóg. Teraz, stał się zapierającym dech w piersi, ogromnym studiem, w samym sercu tętniącego życiem Weddingu. 

Projekt

Podstawowym założeniem projektu, było utrzymanie i podkreślenie industrialnego charakteru budynku.  Ogromna przestrzeń i otwartość wnętrza, nie mogła zostać zatracona w skutek renowacji i adaptacji loftu. Dlatego bardzo ważne było dokładne rozplanowanie nowej przestrzeni i właściwe rozmieszczenie pokoi. Posługiwano się modelami 3D i wizualizacjami do sporządzenia jak najdokładniejszego projektu. 

Łazienka

Przestrzenna łazienka oferuje dużą dozę komfortu. Wykonana na zamówienie wanna, kształtem przypominająca pomniejszony basen, daje gwarancję relaksu po długim dniu pracy. Dla tych którzy wolą szybki prysznic, zamontowano przepiękną, minimalistyczną baterię prysznicową, dającą strumień wody przypominający wodospad.  Łazienkę oddzielają od pokoju duże, przesuwane, podwójne drzwi. Zastosowanie takiego rozwiązania pozwala na zaoszczędzenie przestrzeni i powoduje, że plan całego piętra jest jeszcze bardziej otwarty. Umywalka zainstalowana pod dużym, prostokątnym lustrem, nawiązuje do minimalistycznego i industrialnego wystroju całego budynku.

Oświetlenie

Industrialny charakter loftu, udało się podtrzymać dzięki wyeksponowaniu elementów konstrukcyjnych, takich jak metalowe bele czy czerwona cegła, typowa dla pofabrycznych budowli. Okna w dachu, zapewniają dużą ilość naturalnego światła. Dodatkowo zainstalowano nowoczesne oświetlenie, zaprojektowane specjalne na potrzeby tego wyjątkowe projektu. Panele świetlne wbudowane w elementy architektoniczne, podkreślają plastyczność wnętrza i nadają mu niemal graficzny klimat. 

Przestrzeń

Koncepcją na zagospodarowanie przestrzeni loftu, był podział na specjalne strefy. Znajduje się tu studio, kuchnia, łazienka, sypialnia oraz pokój gościnny. Nad całością góruje przeszklony sufit. Pomimo jasnego podziału pomieszczeń i ich przeznaczenia, plan mieszkania pozostaje otwarty i przede wszystkim wizualnie i konceptualnie spójny. 

Bloki

Konstrukcja całej przestrzeni loftu, opiera się na podziale pomieszczeń i zaprojektowaniu specjalnych bloków, które można ustawić w konkretnym pomieszczeniu za pomocą drewnianych kołków. Za projekt odpowiada biuro architektoniczne Designyougo. Tam, gdzie konieczne było wyciszenie przestrzeni i zapewnienie dobrej akustyki, zastosowano owczą wełnę do uszczelnienia luk pomiędzy częściami działowymi.  

Kuchnia

Przejdźmy teraz do kuchni. Przestrzeń zagospodarowana jest równolegle. Brak drzwi, zapewnia otwartość planu . Wystrój i wykończenie jest tu bardzo oszczędne i minimalistyczne, co doskonale pasuje do charakteru całego loftu. Paleta kolorystyczna oscyluje w różnych odcieniach szarości, wszystko utrzymane w macie. Monochromatyzm wystroju przełamany jest dzięki czerwieni cegły otaczającej wszystkie pomieszczenia. 

Pokój gościnny

Jedną z największych atrakcji berlińskiego loftu, jest pokój gościnny. Umieszczony po środku przestronnego salonu, obudowany został specjalną, drewnianą konstrukcją. Jasne panele nachodzą na siebie, tworząc coś w rodzaju ogromnej wazy. Na szczycie konstrukcji, mieści się okno, zapewniające dostęp do światła naturalnego.

Kolorowe fotele w salonie połączone z nietypowym, drewnianym pokojem gościnnym i białymi boxami widocznymi w tle, są kwintesencją wystroju tej industrialnej przestrzeni. 

A Wam jak się podoba ten niezwykły projekt? Jeśli jesteście zainteresowani tematem adaptacji przestrzeni pofabrycznych lub podobnym wystrojem, zapraszamy do zapoznania się z poniższymi artykułami! 

- industrialne meble z Polski 

- loft w Paryżu

Czy podobają Wam się wnętrza w stylu industrialnym?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu