Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future

Przed i po: od garażu do pokoju z jadalnią

homify magazine homify magazine
Loading admin actions …

Kiedy myślimy o garażu i o jego przeznaczeniu, pierwsze co przychodzi na myśl to auta, rowery, narzędzia.  Jednak jak zaraz będziemy mogli się przekonać, garaż nieoczekiwanie może stać się mieszkaniem z kuchnią i przytulną jadalnią. Dzięki grupie architektów ze SPACE and SPACE PIRATES, będziemy mogli zobaczyć niesamowitą transformację zwykłego garażu w niezwykłe 31 metrów kwadratowych pomieszczenia kuchennego. Spójrzmy zatem jak przebiegała ta metamorfoza! Zapraszamy!

Przed: garaż

Oto pomieszczenie przed przebudową. Zwykły, szary, niczym nie wyróżniający się garaż. To niepozorne miejsce, będzie za chwile głównym bohaterem prawdziwej transformacji. Wystrój wnętrza został przeprowadzony przez Floriana Hollenbacha i jego team. Dobrano piękne i designerskie przedmioty, dostosowane specjalnie na potrzeby tego niezwykłego projektu. Oczywiście zwrócono przy tym uwagę na osobiste upodobania i styl klientów. Na tym etapie ciężko sobie nawet wyobrazić możliwe zmiany, spójrzmy jednak na plan zagospodarowania przestrzeni, który da nam przedsmak wizji architektów.

Plan

Na planie przebudowy, widać ogrom zmian zaplanowanych do przeprowadzenia przy projekcie. Żeby ze starego garażu stworzyć stylową i nowoczesną kuchnię potrzeba było wizjonerskiej myśli. Postawiono nowe ściany, kuchenną wyspę i wszystkie przyrządy niezbędne do funkcjonowania każdej kuchni.  Trzeba było również zadbać o doprowadzenie odpływów i wzmocnienie elektryki.

Po: kuchnia

Efekt końcowy: stylowa i funkcjonalna kuchnia z nowoczesnym wykończeniem. Drewniane blaty połączono ze stalą nierdzewną szafek. Lodówka wbudowana jest w czarną ścianę, która pogłębia przestrzeń. Można na niej pisać, co jest świetnym i praktycznym pomysłem na urozmaicenie wystroju wnętrza.

Przestrzeń

Przyrządy kuchenne ulokowano równolegle do siebie, przy ścianie i po środku pomieszczenia- wyraźnie dzieląc tym przestrzeń i tworząc przytulny kąt zachęcający do gotowania.  Zastosowanie kuchennej wyspy, ma wiele zalet- lepsze zagospodarowanie przestrzeni i możliwość swobodnej rozmowy z gośćmi siedzącymi w salonie. 

Położono nowe podłogi. Zdecydowano się na drewniane panele, które dodają elegancji i idealnie pasują do reszty wystroju. Szklane drzwi, powiększają przestrzeń i wpuszczają sporą ilość naturalnego światła, zapewniając tym samym wrażenie świeżości. 

Oświetlenie

Bardzo ważnym elementem, który sprawił, że możliwe było uzyskanie efektu przytulnej kuchni w byłym garażu, jest właściwe oświetlenie. Małe neonki zamontowane pod kątem prostym przy suficie, zapewniają wystarczającą ilość światła dla całego pomieszczenia.  Jest to szczególnie ważne w kuchni, gdzie światło nie tylko tworzy nastrój ale musi wyraźnie rozświetlać przestrzeń ułatwiając gotowanie. Oświetlenie w tym pomieszczeniu tworzy i buduje przestrzeń. Mocne neonki w połączeniu z drobnym oświetleniem nadającym klimat wnętrzu, daje nowoczesny a jednocześnie przytulny efekt.  

Jadalnia

Blat stołu ustawionego w jadalni, wykonany został z tego samego materiału co blaty kuchenne. Wykorzystanie czarnych, prostych krzeseł nawiązuje do jednolitej, matowej, czarnej ściany przy lodówce. Umieszczono w niej nowoczesny, bioetanolowy kominek. Jest to idealne rozwiązanie dla małych, zamkniętych pomieszczeń.  Nie wykorzystuje on drewna i paleniska, nie mamy więc zanieczyszczonego powietrza. Można również sterować wysokością płomieni.  

Ciepło ognia, rozświetla i obejmuje całe pomieszczenie tworząc niezwykle przytulną atmosferę. Jest to idealne pomieszczenie na kolację z rodziną czy spotkania z przyjaciółmi. Nietypowy projekt, zakończył się niebywałym sukcesem! Ciężko uwierzyć, że pomieszczenie to było kiedyś zwykłym garażem na auta. 

Jeśli podobała się Wam ta transformacja, zapraszamy do zapoznania się z innymi Katalogami Inspiracji z serii przed i po!

- renowacja domu jednorodzinnego

-renowacja domu z 1930 roku

-renowacja domu w Oxfordzie

-przebudowa opuszczonego domu jednorodzinnego

Co myślicie o efekcie po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu