homify 360°: nowoczesny dom w Japonii

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Dziś udamy się w podróż na Daleki Wschód, na japoński półwysep Kyushu, gdzie znajduje się ósme co do wielkości miasto w Japonii, Fukuoka. Tutaj właśnie firma architektoniczna, Rinatsu Nishioka stworzyła modernistyczny dom z olśniewającym wejściem. Twórcy tego projektu zostali uhonorowani nagrodą od władz miejskich za przyczynienie się do upiększenia krajobrazu miasta. 

Wygląd

Wygląd domu jest utrzymany w kubistycznym stylu. Podstawowa forma budynku składa się z dwóch różnego rozmiaru sześcianów. Mniejszy z nich został ulokowany przed większym, co sprawia wrażenie dwóch za dużych schodów. Drzwi wejściowe wychodzą na główną ulicę a zadaszenie nad nimi chroni przed deszczem. Boczne ściany domu mają ciemniejszy odcień niż przednie, co podkreśla fasadę budynku. 

Wejście

Przekraczając próg domu zostajemy powitani przez imponującą przestrzeń o wysokości 5,5 metra. Wydłużone ustawienie holu maksymalizuje jego wymiary. Użycie bieli w całym pomieszczeniu nadaje mu wręcz muzealnego charakteru. Design domu różni się całkowicie od konwencjonalnej europejskiej architektury. Jak widać na zdjęciu, hol jest centralnym pomieszczeniem budynku, w którym zbiera się cała rodzina. Aby dodać trochę życia do tej minimalistycznej przestrzeni, postanowiono posadzić drzewo na środku pokoju. Bezpośrednio nad nim zamontowano okno z widokiem na niebo. Drzewo wydaje się wyciągać do cennego światła oraz przypomina o ogromnym znaczeniu natury w życiu człowieka. 

Struktura domu

Dom został podzielony na dwie strefy: otwartą przestrzeń wypoczynkową oraz część funkcjonalną, która zawiera pokoje użytku codziennego. Na zdjęciu widzimy obszar publiczny, który składa się z kuchni, salonu i jadalni. Dzięki obniżonym sufitom pomieszczenie wygląda na przytulniejsze.

Wnętrze

Przyjrzyjmy się bliżej salonowi: wydłużona struktura umożliwia optymalną aranżację poszczególnych stref. Duże otwory ścienne, przebiegające przez cały dom, łączą ze sobą sąsiednie obszary budynku. Jadalnia znajduje się w centrum pokoju, natomiast wąska przestrzeń kuchenna została umieszczona w końcowej części pomieszczenia. W domu znajduje się niewielki ogród, do którego prowadzą duże, przesuwne drzwi.

Schody

Aby udać się do części prywatnej musimy przemierzyć minimalistyczną klatkę schodową. Schody zostały wykonane z twardego drewna i odnoszą się do konceptu natury, przewijającego się przez większość pomieszczeń. Biała poręcz jest równoległa do schodów i składa się z trzech rurek. 

Kolor i struktura kamiennej podłogi w holu została idealnie dobrana do pomieszczenia gdyź maskuje brud przynoszony z dworu. 

Łazienka

Prostoliniowe kształty i minimalistyczny styl zostały zachowane również w łazience. Wszystkie powierzchnie są białego koloru co stwarza wrażenia sterylności. Efekt jest podtrzymany przez specjalne światło zamontowane punktowo, np. za lustrem. Przestrzenny prysznic został umieszczony po lewej stronie a obok niego możemy dostrzec obszerną wannę. 

Po zmroku

Po zmroku dom zostaje udekorowany światłami podkreślającymi kształt budynku. Kwadratowe otwory na okna, podświetlone lampami z pokojów, współgrają z całością.

Więcej projektów pięknych domów i mieszkań znajdziecie w naszym magazynie!

Jak Wam się podoba ten minimalistyczny dom na Dalekim Wschodzie? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu