Projekty,   zaprojektowane przez Carlos Bratke Arquiteto

Spektakularny, rustykalny wypad za miasto

mszpakowska mszpakowska

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Dziś w homify mamy przyjemność zaprezentować Wam spektakularny remont domku na wsi, który znajduje się w Campos de Jordao, w okolicach Sao Paolo. Metamorfoza przeprowadzona pod wodzą architekta Carlosa Bratke wynikała z potrzeby dostosowania domu dla kilku pokoleniowej rodziny. Oryginalny dom został wybudowany w 1990 roku i mierzył 270 m2. Posiadał dwa piętra i składał się z trzech sypialni, salonu, kuchni, łazienki oraz miejsca dla gości, które znajdowało się na strychu.

Renowacja i rozbudowa przewidywała budowę dwóch kolejnych sypialni, rustykalną kuchnię, nowe balkony, powiększenie obszaru wspólnego z jednoczesnym zachowaniem tarasu, który pozwala na obcowanie z dziewiczą przyrodą. Nie znajdziemy tutaj jednak najprostszego rozwiązania w postaci dobudowania kolejnej kondygnacji, lecz powiększenie terenu z pomocą prac przy fundamentach i pod powierzchnią ziemi. Wykopana ziemia posłużyła do wypełnienia części nachylenia terenu i pomogła stworzyć taras na kształt platformy. Oryginalna struktura drewna, szkła i cegły została rozszerzona o prefabrykowane płyty betonowe. W salonie pierwotne filary zostały przykryte murem i stworzyły niszę dla małego baru. Zastosowane tutaj wiele elementów odnoszących się do kultury ludowej. Dom wyróżnia się w okolicy dużymi, żółtymi okiennicami, tworząc idealne warunki do odpoczynku, kontaktu z naturą i życia rodzinnego.

Jeśli chcesz przekonać się na własne oczy o zaistniałych zmianach, zapraszamy do poniższej galerii!

Piec na drewno

Punktem kulminacyjnym kuchni jest piec opalany drewnem, który pozwala cieszyć się jedzeniem o smaku i zapachu domowego ogniska, oraz który wprowadza uroczy klimat.

Kuchnia

Kuchnia została urządzona w stylu rustykalnym, co doskonale obrazują szafki, żeliwne garnki oraz wszechobecna cegła.

Materiały naturalne

Zarówno przed laty, jak o podczas obecnej metamorfozy, poszukiwano sposobu na adaptację domu na stromych zboczach. W tym przypadku wybór naturalnego drewna i kamienia był fundamentalny, dzięki czemu uzyskano harmonię pomiędzy budynkiem i otoczeniem.

Widok ogólny

Projekty,   zaprojektowane przez Carlos Bratke Arquiteto
Carlos Bratke Arquiteto

Vista aérea – Após reforma

Carlos Bratke Arquiteto

Rezydencja wyróżnia się na tle krajobrazu odważnymi kolorami oraz materiałami, takimi jak szło i stal.

Przed metamorfozą

Projekty,   zaprojektowane przez Carlos Bratke Arquiteto
Carlos Bratke Arquiteto

Vista aérea – Antes da reforma

Carlos Bratke Arquiteto

Istota domu została zachowana. Zmiany elewacji dostały spowodowane potrzebą rozszerzenia przestrzeni.

Główne wejście

Główne wejście opatrzone jest strukturą cegły. Tuż po otwarciu drzwi widzimy, że wieź z naturą została zachowana dzięki licznym przeszkleniom.

Metalowe schody

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez Carlos Bratke Arquiteto
Carlos Bratke Arquiteto

Detalhe da Escada Interna

Carlos Bratke Arquiteto

Obfite światło daje mieszkańcom możliwość gry kolorami i teksturami. Czerwona konstrukcja metalowych schodów wprowadza w rustykalnym salonie element innowacji i wyrafinowania.

Salon

Drewno, cegła, stalowe belki, wszystkie te elementy towarzyszą nam w pokoju wspólnym. Neutralne kolory materiałów i mebli podkreślają rolę natury, która jest tutaj bardzo widoczna.

Taras

Choć drewniana konstrukcja pochodzi z pierwotnego stanu domu, stalowe elementy tworzą miejsce wyjątkowym. Panoramiczne okna pozwolą oglądać pięknie wschody i zachody słońca oraz czerpać z uroków natury.

Jadalnia

Jadalnia przylega do kuchni i wyposażona jest w zestaw składający się z drewnianego stołu i towarzyszących mu krzeseł. Neutralny kolor podkreśla kamienne ściany, co daje poczucie ciepła.

Sypialnia

W sypialni dominuje uczucie spokoju i ciepła, a wszystko to za sprawą drewna i odpowiednich dodatków.  Punktem kulminacyjnym jest miejsce przy oknie, gdzie możemy oddać się przyjemności czytania w promieniach słońca.

Łazienka

Ściany i podłoga łazienki zostały pokryte ceramicznymi odłamkami pochodzącymi z recyklingu, co nawiązuje do sielankowej atmosfery.  Daje to imponujący efekt, szczególnie z pozostałymi elementami wystroju. Jeśli chcesz poznać więcej sposobów na aranżacje łazienki, sprawdź nasz katalog: 10 unikalnych pomysłów dla Twojej łazienki!

Chciałbyś mieszkać w takim domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu