Projekty, minimalistyczne Domy zaprojektowane przez Moser Architects

Niepozorny dom o wspaniałym wnętrzu

A.D. A.D.
Loading admin actions …

Nie oceniaj książki po okładce… a domu po frontowej elewacji! Patrząc na ten budynek, z perspektywy ulicy, nikt by nie uwierzył, co jest z tyłu. A to co się tam znajduje zapiera dech w piersiach! Ogród z basenem i dwupiętrowy taras z piaskowca to największa niespodzianka, ale wnętrza wiedeńskiej willi także znajduje się luksus w wielkim stylu! Architekci z grupy Moser zaprojektowali 590m² w nowoczesnym i eleganckim stylu. Dostosowali się do sytuacji i kontekstu zewnętrznego oraz indywidualnych życzeń właściciela.

Efekt końcowy zachwyca wyjątkowością. Koniecznie obejrzyjcie, razem z nami, ten klejnot austriacki! 

Niepozorny front

Od strony ulicy, dom z całkowicie zamkniętą elewacją wydaje się wręcz monotonny. Fakt, że pierwsze wrażenie jest zwodnicze, widok z tyłu udowodnieni to szybko! Fasada została całkowicie zredukowana do minimum: od ziemi przez płot, aż po dach optycznie wszystko wygląda jak jeden kawałek – wykonany w tym samym odcieniu szarości. Drzwi wejściowe są delikatnie cofnięte, wszystko robi wrażenie twierdzy, niedostępnej dla przechodnia. Właścicielom musiało bardzo zależeć na prywatności. 

Kilka kroków dalej…

… Wystarczy przesunąć się kilka kroków w bok i spojrzeć ponad żywopłotem by ujrzeć tak ciekawy widok. Ogromna działka, roztaczająca się na lekko pochyłym terenie, błękitny basen oraz uroczy budynek gospodarczy. Fasada kompletnie nie zapowiadała takich atrakcji. A co najważniejsze – im dalej w las, tym lepiej.

Ukryta oaza

Z perspektywy ogrodu możemy w pełni podziwiać ten wyjątkowy dom. Z tej strony, jego bryła jest nadal minimalistyczna ale absolutnie nie tak zamknięta jak od frontu. Duże szklane oka na parterze oraz przeszklona klatka schodowa mają ogromny wpływ na przepływ dziennego światła. Dzięki nim przestrzeń życiową jest jasna i równomiernie oświetlona. Na najwyższym piętrze znajduje się widokowy balkon. Ale chyba największą niespodzianką jest sam basen! W połączeniu z dwupoziomowym tarasem z piaskowca i terenem ogrodowym tworzy południową oazę w samym centrum Wiednia. 

Jasny salon

Z salonie z widokiem na ogród i basen można czuć się niemalże jakby na przestronnym tarasie. A to wszystko dzięki ogromnym oknom na każdej ze ścian. W razie konieczności istnieje możliwość przysłonięcia widoków grubą tkaniną zasłon. To dzięki nim oraz innym tekstyliom, takim jak błękitny dywan, miejsce jest bardzo przytulne. Tutaj natura jest częścią wystroju wnętrza i znajduje odzwierciedlenie w dekoracji. Wszędzie pełno jest kwiatów i roślin a lekkie kolory sprawiają, że przez cały rok czuć tutaj lato. Wbudowane lampy sufitowe i jasne sofy to neutralne akcenty.

Jadalnia z kuchnią

Kuchnia, jadalnia i pokój dzienny są połączone ze sobą i znajdują się na parterze. Przestrzeń dzienna jest podzielona na sekcje, ale nadal zaprojektowana na wspólnym, otwartym planie. Wszędzie czuć przepływ świeżego powietrza – to za sprawą jasnych kolorów, delikatnych mebli, dużej ilości przeszkleń i podwójnej wysokości, którą uzyskano pozbywając się części stropu. Jadalnia to równie cudowne miejsce co salon, można tutaj podziwiać ogród z basenem, jednocześnie mając oko na pozostałe strefy części dziennej. 

Łazienka z szeroką perspektywą

Piaskowiec i szkło znajdują się także w łazience na pierwszym piętrze. Kolor kamienia idealnie komponuje się z zielenią za oknem. Widokiem na ogrodowy krajobraz można cieszyć się niemalże z każdego kąta domu – biorąc prysznic czy relaksacyjną kąpiel także. Wanna znajduje się tuż przy oknie, więc w pogodną noc można nawet liczyć spadające gwiazdy. Dołączając balkon, który rozciąga się na całej powierzchni łazienki, po schłodzeniu zapewniona jest gorąca kąpiel. 

Prosta elegancja

Do samochodu mieszkańcy dostają się schodząc po tych eleganckich, wypełnionych światłem schodach. Korytarze i klatka schodowa są równie przestronne co reszta domu, dzięki temu nie ma klaustrofobicznego, przytłaczającego uczucia, które towarzyszy czasami małym wnętrzom. Nawet tutaj zadbano o każdy szczegół – piękny, tkany dywan, dzieło sztuki na ścianie, stylowy mebel. Jest delikatnie, nieprzesadnie a dzięki temu niezwykle wykwintnie.

Ten projekt nauczył nas, że nie wszystko jest takie, jak wydaje się być na pierwszy rzut oka. Więcej zaskakujących wnętrz zobaczycie w homify 360. Szczególnie polecamy ten katalog inspiracji: Nowe życie stodoły

Jak Wam się podoba łazienka z widokiem?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu