Przed i po: renowacja domu jednorodzinnego

homify magazine homify magazine
Loading admin actions …

Czasami sprawdzone pomysły okazują się najlepsze. Nie tylko w przypadku przepisów i technologii ale i przestrzeni mieszkalnych. To zrozumiałe, że mamy szczególny stosunek do swojego pierwszego mieszkania, czy domu w którym wychowywały się nasze dzieci, do czterech ścian przesiąkniętych wspomnieniami. Bardzo często kiedy dzieci stają się duże, naszą pierwszą myślą jest spakowanie się i przeniesienie do większego domu, odsuwając sentymenty na bok. Jednak czasem może okazać się to zbyt skomplikowane zarówno ze względu na finanse jak i czas. W takim przypadku, zbawienna okazać się może przebudowa starego domu. 

Dziś na homify, dzięki specjalistom z Lee + MIR, będziemy mieli okazję przyjrzeć się ekscytującej przebudowie, która całkowicie przeobraziła stary dom z lat pięćdziesiątych, w nowoczesne i stylowe lokum, w którym można przeżyć kolejne 50 lat. Od struktury budowy do oświetlenia, każdy element został w nim zmieniony. Zapraszamy na fascynującą podróż po tej niezwykłej metamorfozie. 

Rozświetlona fasada

Swoją podróż zaczynamy od tylnej części domu. Duże okna tarasowe zapewniają dostęp do naturalnego światła. Granica pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem budynku jest zatarta. Otwarty plan i przestrzeń sprawiają, że te dwa światy przenikają się nawzajem. Jednocześnie udało się zachować wrażenie prywatności i domowego ciepła.  

Przed: kuchnia

Swoją przygodę z oglądaniem wnętrza, zaczynamy od pierwszego zdjęcia serii „przed’. Zobaczymy tutaj, jak architekci zmierzyli się z problemami powiększenia przestrzeni i całkowitej renowacji pomieszczenia przeznaczonego na kuchnię. Ciężko sobie nawet wyobrazić, jak można by zagospodarować i przeobrazić to wnętrze w nowoczesny i jasny pokój. Udało się jednak przeprowadzić wszystkie zamierzenia z sukcesem a efekt zapiera dech w piersi. 

Po: kuchnia

Otwarty plan dolnego piętra, zawiera w sobie białą kuchnię z wyspą i minimalistyczną jadalnią. Pozostawiono czarne elementy budowlane takie jak belki stropowe i obramowania okien.  Daje to bardzo ciekawy efekt nie tylko przypominający o starym domu ale i wyraźnie dzielący przestrzeń.  Minimalistyczna biel pomieszczenia, przełamana jest czarnymi elementami, które nadają charakter, rytm i kontrast stylistyczny.  

Przed: Salon

Na załączonym zdjęciu, możemy zobaczyć jak dalece posunęły się prace rozbiorcze starego domu. Ten gruntowny remont i przebudowa odsłoniły wszystkie elementy konstrukcyjne, takie jak już wyżej wymienione metalowe bele. Wszystkie okna powiększono a ściany, podłogi i sufity poddane zostały całkowitej renowacji. 

Po: Salon

Nowy salon wywrze z pewnością duże wrażenie na każdym miłośniku minimalizmu! Niezwykle stylowy ale jednocześnie przytulny wygląd, zachęca do zatrzymania się i zrelaksowania w tym pomieszczeniu. Narożny kominek z miejscem na drewno, ociepla charakter pokoju. Nowe okna ukazują widok na ogród, wpuszczając do środka dosyć sporą dozę zieleni. Zarówno w piękne dni jak i zimowe wieczory, można wygodnie rozkoszować się widokami i przytulnością tego nowoczesnego salonu. 

Paleta kolorystyczna i dobór materiałów, zostały wykorzystane w taki sposób aby uzyskać wrażenie jak największej przestrzeni i jasności. Siedząc na kanapie, możemy rozkoszować się niczym niezakłóconym wizualnym minimalizmem.  Wszelka dodatkowa dekoracja, czy sztuka jest zupełnie zbędna, jeśli mamy tak piękny widok natury za oknem. 

Przed: łazienka

Łazienka powinna być naszą ostoją spokoju i relaksu. Przed przebudową, zgniło zielone płytki i armatura kojarzyły się raczej z niczym więcej niż przestarzałą stylistyką lat pięćdziesiątych. Wystój tego pomieszczenia jest daleki od nazwania go retro czy vintage. Prędzej bylibyśmy skłonni nazwać go nudnym i mrocznym. Obecnie, przy urzyciu designerskich produktów, łazienka stała się wnętrzem pokazowym.  

Po: łazienka

Ostatnim zdjęciem na dziś, jest widok z nowo odrestaurowanej łazienki, połączonej z sypialnią. Jej wygląd niczym nie przypomina zzieleniałej armatury, prawda? Otwarty plan, duże okna i jasne barwy sprawiają, że w pomieszczeniu tym zawitała świeżość i jasność. Codzienne kąpiele stały się niczym więcej jak czystą przyjemnością. Proste linie, widoczne również w innych pomieszczeniach w domu, powielają charakter i wystrój nowej posiadłości. Funkcjonalność, prostota, przestrzeń powtarzane są tu jak mantra.

Mamy nadzieję, że podobało Wam się to krótkie oprowadzanie po niezwykłej transformacji domu z lat pięćdziesiątych. Jeśli zainteresował Was ten temat, zapraszamy do zapoznania się z innymi artykułami z serii prze i po! 

-renowacja domu z 1930 roku

-renowacja dworku z XVI wieku

Co myślicie o efekcie po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu