Przed i po: renowacja domu z 1930 roku

homify magazine homify magazine
Loading admin actions …

Wydawać by się mogło, że ten przeciętny, niemiecki dom jednorodzinny czasy swojej świetności miał już dawno za sobą. Wszystko odmieniło się w roku 2010, kiedy to został całkowicie odrestaurowany. Wybudowany został w 1938 roku w Stuttgarcie, w duchu ówczesnej epoki. Przez pierwsze 30 lat nie przeprowadzono w nim żadnych zmian, aż do 1970 kiedy to dom docieplono i zainstalowaną nową elektrykę, w celu zmniejszenia konsumpcji energetycznej. Kolejne 30 lat później, w 2000 roku, przeprowadzono drobne prace remontowe, takie jak naprawa dachu. Jednak dopiero 10 lat później, dom przeszedł prawdziwą transformację. Gruntownego remontu i renowacji podjęło się biuro Holzer Architects, które ten skromny i nadgryziony zębem czasu budynek, przeobraziło w przestrzenny, współczesny i wyjątkowy dom. 

Zapraszamy do przyjrzenia się bliżej tej niesamowitej metamorfozie…  

Przed: przytłaczające wnętrze

Dom powstał w duchu typowego budownictwa z 1930 roku. Dwupoziomowy plan z małymi, oddzielonymi od siebie pokojami. Jak da się zauważyć, wystrój wnętrza, dekoracje i meble nie były zmieniane od lat, wołając o jak najszybszą renowację.

Po: świeżość i pełnia życia

Przeprowadzone prace sprawiły, że ciężko uwierzyć że to to samo wnętrze. Dom przeszedł całkowitą metamorfozę. Usunięto ścianki działowe i zainstalowano duże okna, które całkowicie zmieniły charakter tego pomieszczenia. Z ciemnego i klaustrofobicznego pokoju, znaleźliśmy się w przestronnym i jasnym salonie połączonym z kuchnią. Jedynie drewniane belki przypominają o dawnym wyglądzie tego pokoju. 

Przed: nietknięta fasada

Patrząc od strony ulicy, od razu widać, że dom nie przeszedł żadnych poważniejszych zmian od czasów jego budowy 80 lat wcześniej. Można sobie jednak wyobrazić, że w latach 30 wyglądał bardzo nowocześnie i stylowo. 

Po: całkowita transformacja

Ogrom prac remontowych, można dostrzec również na zewnątrz. Sajdingowa fasada, typowa dla 20 wiecznego niemieckiego budownictwa, zastąpiona została bardzo współczesną: grafitowo-cementową. Po prawej stronie dobudowano garaż, który został połączony z domem nowo powstałym tarasem, któremu zaraz przyjrzymy się bliżej. 

Przed: zaniedbany i nieużywany ogródek

Oto jak przestrzeń między domem i garażem kiedyś wyglądała. Przed zagospodarowaniem jej jako taras, był to zaniedbany, mały ogródek. Mało reprezentacyjny balkonik na pierwszym piętrze został również usunięty, przez co zachowana została ciągłość fasady i nowoczesny wygląd budynku. 

Po: piękny taras

Przebudowane dolne piętro, przedłużone zostało o piękny i dość pokaźny taras. Garaż zaprojektowano w taki sposób, aby zapewnić domownikom jak najwięcej prywatności. Nowo powstała przestrzeń pod tarasem, pozwoliła na stworzenie tam magazynu gospodarczego. 

Jeśli podobała się Wam ta renowacja, zapraszamy do przyglądnięcia się innym niesamowitym projektom „Przed i po’ na homify:

- renowacja dworku z XVI wieku

- industrialny loft w Paryżu

Co myślicie o efekcie po?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu