8 najciekawszych materiałów na podłogę w kuchni!

Milena Zawistowska Milena Zawistowska
Loading admin actions …

Podłoga w kuchni to już nie tak oczywisty wybór. Dzięki przełamaniu pewnych konwencji, nie tylko w kuchni, ale i w całym wnętrzarstwie oraz z biegiem postępu technologii i wyboru dostępnych materiałów, podjęcie decyzji jaka podłoga w kuchni będzie dla nas najlepsza, stało się trudnym wyzwaniem. Oprócz samej technologii, mnogość wzorów i kolorów nie pomaga nam w tym. Z pewnością mamy swoje upodobania i typy, których na pewno nie wybierzemy, jednak warto poznać kilka alternatyw, które, jak wszystko, mają swoje wady i zalety. W tym wydaniu pokażemy osiem pięknych realizacji kuchni z różnym podłożem w domach i mieszkaniach, które objawią nam nowe trendy w projektowaniu wnętrz oraz potwierdzą stare, dobre rozwiązania. Mamy nadzieję, że każdy z Was znajdzie tu pomysł w sam raz dla siebie!

Więcej pięknych i oryginalnych kuchni zobaczycie w Katalogu Inspiracji Kolory do kuchni – 10 niepowtarzalnych propozycji! Zapraszamy!

Beton

Beton pierwotnie jedynie jako spoiwo ukryte w murach długo nie miało ambicji, by pojawić się we wnętrzach, aż do dziś! Oto najnowocześniejszy trend, który pojawia się najczęściej w mieszkaniach w stylu industrialnym, na podłodze i na ścianach, w kuchniach, salonach, łazienkach – wszędzie! Sprawdza się w każdym pomieszczeniu! Beton jest surowy, przez to piękny dzięki swej naturalności, twardy, odporny na uszkodzenia i plamy, oczywiście po odpowiedniej impregnacji! Podłoga w kuchni z betonu może być również dominującym akcentem kolorystycznym, gdy pomalujemy ją farbą w ulubionym kolorze. Może być gładka, finezyjnie zaaranżowana przez podział listwami lub odciśnięcie wzorów w niektórych miejscach. Minusem jest odczucie zimna pod stopami, dlatego przy tym wyborze od razu musimy przewidzieć inwestycję w ogrzewanie podłogowe.

Płytki

Glazura na podłodze to ciągle najpopularniejszy wybór w kuchniach, a tym bardziej w łazienkach. Jest tak z powodu zmiennych warunków wilgotnościowych w tych pomieszczeniach, zmian temperatur od niskich do bardzo wysokich. Dodatkowo w kuchni często zdarzają się uszkodzenia i zabrudzenia trudne do usunięcia z niektórych tworzyw, dlatego twarde, łatwe i odporne na ścieranie płytki to najwygodniejszy wybór. Podłoga w kuchni z kafli staje się też coraz modniejsza przez szerszy wybór ich rozmiarów. Teraz częściej wybierane są większe kafle o przekątnej dłuższej niż pół metra, ze względu na dużo mniejszą ilość spoin (jeśli nie są to mozaiki), które rzadko dodają uroku powierzchniom płaskim i równocześnie zwalniają nas z ich mozolnego czyszczenia. Poza tym duże kafle dają wrażenie przestronności małym pomieszczeniom.

Cegła

Podłoga w kuchni rustykalnej i innej, wedle uznania, może być zaprojektowana z cegły zwykłej, licowej, klinkierowej. Tak jak beton, przed eksploatowaniem wymaga odpowiedniej impregnacji. Można to zrobić olejami do klinkieru lub impregnatami, a przy ich czyszczeniu używa się środków na bazie kwasów organicznych. Oleje zastosowane na cegle i klinkierze mogą nieznacznie podbijać kolor, przez co stają się bardziej wyraziste. Podłoga w kuchni z naturalnych materiałów jest dziś najoryginalniejszym wyborem.

Drewno

Kolejne tworzywo z duszą. Naturalne drewno jako podłoga w kuchni to chyba najdelikatniejszy materiał, który wymaga od nas niezwykłej troski i cierpliwości. Musimy liczyć się z jego zmianami w strukturze na przestrzeni lat oraz koloru pod wpływem nasłonecznienia. Jednak jest to najcieplejszy materiał, używany w aranżacjach całego domu, który jest bezsprzecznie najbardziej kochany przez nas wszystkich! Drewno należy zabezpieczyć impregnatami lub odpowiednimi farbami, które chronią je nie tylko przed działaniem niekorzystnych warunków atmosferycznych na zewnątrz, ale też przed różnymi szkodnikami wewnątrz. Drewniana podłoga w kuchni narażona jest na uszkodzenia przez zdarzające się upuszczenia ciężkich przedmiotów, dlatego w kuchniach musimy być szczególnie uważni.

Podłoga epoksydowa

Jest to cienkowarstwowa powłoka bezspoinowa malowana na betonie, która zabezpiecza surową podłogę przed zanieczyszczeniem i pyleniem się. Najczęściej stosowana jest w garażach, warsztatach, kotłowniach – tam gdzie powierzchnia narażona jest na ubrudzenie olejami i chemicznymi środkami. Dlatego też w kuchni sprawdzi się bardzo dobrze! Powłoka epoksydowa jest bardziej wytrzymała na uszkodzenia niż tradycyjny gres, a jej ewentualne niedoskonałości można łatwo naprawić robiąc łaty z zaprawy betonowej, następnie malując wymienioną masą. Ta posadzka nie wymaga impregnacji, ani konserwacji, można łatwo zmienić jej wygląd, kładąc kolejną warstwę w innym kolorze. Wysycha po 12 godzinach. To propozycja dla nowoczesnych i minimalistycznych wnętrz.

PCV

Zaletą tego rodzaju podłogi jest niewątpliwie niska cena. Są też łatwe do czyszczenia, mają wiele rodzajów wzorów i kolorów, które pasują do naszego wnętrza, mogą imitować naturalne tworzywa, są łatwe w montażu. Podłoga w kuchni z wykładziny PCV narażona jest w dużym stopniu na spalanie i stopienie przez, na przykład upuszczenie gorących naczyń. Na miękkiej powierzchni mogą powstać też zarysowania, wgniecenia, a po wpływie czasu kolor blaknie. Wykonane są z tworzywa sztucznego, dlatego cena odpowiada jakości. Tak rodzaj podłoża można spotkać często w budynkach użyteczności publicznej, gdzie łatwość czyszczenia i higiena jest na pierwszym miejscu.

Panele laminowane

Kolejną propozycją są panele. Podłoga w kuchni z imitacji drewna to bardzo dobre i znacznie tańsze zastępstwo dla tego tworzywa. Laminat to warstwa wierzchnia przyklejona na panele podłogowe o wzorach i kolorach przypominających naturalne drewno. Zaletami tej podłogi w kuchni jest odporność na zaplamienia, zarysowania, uderzenia, niektóre przystosowane są do ogrzewania podłogowego, możliwość ponownego ułożenia bez klejów i spoin. Wadami zaś jest możliwość uczulania, głośność jeśli ułożone są bez maty wyciszającej, brak możliwości odnowienia. Podłoga w kuchni z paneli lub drewna ułożona na całej powierzchni kondygnacji w domu lub mieszkaniu wizualnie spaja wszystkie pomieszczenia w jedną całość. Podłoga może łączyć lub dzielić strefy w przestrzeni. Jest to niewątpliwie duża zaleta zastosowania jednego rodzaju podłogi w całym domu.

Naturalny kamień

Ostatnia, oryginalna i niespotykana często propozycja to podłoga w kuchni z kamienia. Taka podłoga jest znacznie droższa od pozostałych, ale kafle kamienne ze względu na swoją wytrzymałość i walory estetyczne cieszy się dużym powodzeniem. Jest to inwestycja na wiele pokoleń. Charakterystyczny wygląd różnego rodzaju kamienia można dobrać odpowiednio do swoich potrzeb. Może to być posadzka z marmuru, granitu, wapieni zbitych, trawertynu. Niektóre kamienie trzeba jednak zaimpregnować.

Jaka podłoga w kuchni według Was jest najlepsza?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu