Projekty,   zaprojektowane przez Benoit Viot Eirl

Przed i po: Czyli o tym, jak zagospodarować poddasze

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

W niniejszym Katalogu Inspiracji chcielibyśmy zaprezentować Wam jedną z ciekawszych transformacji nieużytkowanego poddasza w mieszkalny loft. Architekci z biura architektonicznego Benoît Viot EIRL dokonali niemalże cudu i udowodnili wszystkim, że nawet najbardziej zakurzony strych może stać się jasnym i ciepłym pomieszczeniem! Co należy wiedzieć przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac na poddaszu? Najistotniejszy jest układ aranżowanej przestrzeni. Właściwe jej zagospodarowanie pozwala zawsze na zaoszczędzenie miejsca oraz na zapewnienie pomieszczeniu odpowiedniej ilości światła dziennego. Przyjrzyjmy się zatem bliżej omawianemu projektowi i sprawdźmy, jak 160 metrów kwadratowych poddasza zyskało nowe życie i stało się ulubionym kącikiem właścicieli rezydencji!

Plac boju

Na załączonym zdjęciu uwieczniono poddasze sprzed modernizacji domu. Słabo oświetlone, wymagało dużego nakładu prac, aby choć w minimalnym stopniu nadawać się do codziennego użytkowania. Rozkład niektórych belek uniemożliwiał płynne poruszanie się po strychu. Głównym zadaniem architekta było stworzenie miejsca jasnego i odpowiednio ocieplonego, w którym przemieszczanie się nie stanowiłoby żadnego problemu. Etapy realizacji projektu, jak i efekt finalny widoczne są na zdjęciach poniżej.

Ocieplanie poddasza

Remont czas zacząć! Realizację rozpoczęto od ocieplenia i zaizolowania poddasza – od kroku, bez którego dalsze prace nie miałyby sensu. Warto pamiętać, że dom wcale lub słabo ocieplony traci aż 30% swojego ciepła przez dach. Izolacja strychu zagwarantuje nam, że żaden rachunek za energię nie zwali nas z nóg. Nawet sami, bez pomocy fachowców, jesteśmy w stanie odrobinę poprawić izolację mieszkania używając choćby wełny szklanej lub polistyrenu. Eksperci oczywiście idą zwykle dalej i profesjonalna izolacja przez nich wykonana nie zawiedzie ani zimą, ani latem. Czasami także postawienie na izolator dźwięków może okazać się bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem.

Szczelność

Szczelne i zaizolowane pomieszczenie to pomieszczenie ciepłe i przytulne. Brak jakichkolwiek otworów, przez które mógłby odbywać się przepływ powietrza jest równoznaczny z oszczędnością energii. A na tym przecież bardzo nam zależy!

Zwiększenie jasności

Aby rozproszyć mrok panujący na poddaszu można było skorzystać z jednego z dwóch rozwiązań – albo zainstalować tradycyjne okno dachowe albo świetliki. W prezentowanym projekcie zdecydowano się na okno dachowe „Velux”, gdyż jego montaż wymaga mniej pracy, a w efekcie do pomieszczenia przenikać będzie znacznie więcej światła naturalnego, bo aż o około 40%! Warto wiedzieć, że okna dachowe są ponadto bardzo wygodne, można je bowiem zainstalować na dowolnym nachyleniu dachu. Oczywiście, o możliwości podziwiania przez nie najbliższej okolicy chyba nie trzeba wspominać.

Nowa przestrzeń

Oto efekt renowacji – ciepłe pomieszczenie do dowolnego zagospodarowania! Można by tu urządzić salę multimedialną lub łazienkę lub… Wedle życzenia i preferencji. Postawienie na biel sprawiło, że strych wydaje się jeszcze bardziej jasny i przestronny. Belki zachowały swoje naturalne kolory. Wszystko to w zestawieniu z parkietem przywołuje na myśl przyjemne wspomnienia z lat minionych.

Wejście na poddasze: balustrady

Bardzo nowoczesnym akcentem na strychu są balustrady, które ułatwiają dostęp i poruszanie się po poddaszu. Bez wątpienia jest to element przykuwający uwagę.

Multimedialna przestrzeń do rekreacji

Powstała przestrzeń może pełnić wiele funkcji. Jedyne ograniczenie to jak zwykle ludzka wyobraźnia.

Sala multimedialna

Renowacja strychu uwzględniła wszystkie życzenia właścicieli rezydencji. Teraz jest to przyjazna i olbrzymia przestrzeń, którą można dowolnie zagospodarować wedle potrzeb i preferencji. Jak widać na załączonym zdjęciu, domownicy uwielbiają grać w piłkarzyki.

Część sanitarno-higieniczna

Na poddaszu nie zabrakło oczywiście łazienki z prysznicem oraz toalety. W razie potrzeby wszystko jest pod ręką. O ile prostsze jest życie mieszkańców dzięki temu!

Kącik relaksu

Ostatnim przystankiem na trasie naszego zwiedzania jest przytulny kącik, który umożliwia spędzanie przyjemnych chwil sam na sam ze sobą lub w towarzystwie najbliższych. Dobry film w telewizji lub dobra książka – czego chcieć więcej?!

A Wy co sądzicie o tej metamorfozie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu