Projekty,  Okna zaprojektowane przez Novodeco

Przekształcenie domu aby oszczędzić energię i pieniądze

homify.Pl homify.Pl
Loading admin actions …

Obiekt prezentowany w niniejszym Katalogu Inspiracji został niedawno poddany całkowitej metamorfozie. Głównym celem transformacji było ograniczenie zużycia energii we wnętrzu rezydencji, jak i w jej najbliższym otoczeniu. Cel osiągnięto i wspomniane zużycie jest teraz naprawdę minimalne. Podwójna izolacja ścian i sufitów, odpowiednio dobrany system chłodzenia, oświetlenie typu LED, ściany i podłoga pokryte betonem – to najlepsza i najkrótsza charakterystyka nowoczesnych posiadłości, w tym naszego budynku. Widoczna na zdjęciach rezydencja jest niczym skrzynia pełna skarbów i niespodzianek do odkrycia. To teraz obiekt do pokochania od pierwszego wejrzenia; obiekt oszczędny energetycznie! Przyjrzyjmy się mu zatem bliżej…

Całkowita rozbiórka

Każda prawdziwa transformacja wiąże się ze znacznymi inwestycjami początkowymi. Jednak im dalej w las, tym te nakłady – dzięki oszczędności energii – stają się coraz mniejsze i mniejsze. Spójrzmy zatem, jak to wszystko wyglądało w praktyce!

Powrót do początków

Wstępna rozbiórka, odsłaniająca szkielet rezydencji, miała na celu usunięcie wszelkich wykończeń oraz elementów, które potem należało zastąpić innymi, posiadającymi odpowiednie certyfikaty energetyczne.

Transformacja zewnętrzna

Prace związane z przebudową obejmowały usunięcie wszystkich istniejących powłok i zastąpienie ich powłokami posiadającymi odpowiednie certyfikaty. Mając na celu zaoszczędzenie energii w przyszłości, należało tak wykończyć ściany i sufity, aby w zimie móc bezproblemowo utrzymać temperaturę wewnątrz domu, a latem z łatwością to wnętrze ochłodzić.

Nowe przestrzenie

W wyniku renowacji w rezydencji pojawiły się nowe przestrzenie. Dobudowano je na każdym poziomie, zgodnie z życzeniem właścicieli i założeniami architektów.

Przestrzenie zmodyfikowane

Aby zrealizować projekt, należało zmienić rozkład pomieszczeń, czyli usunąć stare partycje i utworzyć nowe.

Szczególna troska o ściany zewnętrzne

Nawet ściany zewnętrzne zostały poddane renowacji zgodnie z nowymi specyfikacjami energooszczędnymi.

Całkowita metamorfoza

Oto efekt budowy – energooszczędny dom z widokiem na morze.

Drugie piętro zostało pokryte podwójnym dachem mającym chronić przed nadmiarem słońca. Taras z widokiem na morze i najbliższą okolicę otoczono przezroczystą balustradą. Dzięki takiemu posunięciu nic nie jest w stanie przysłonić tego, co ukazuje się oczom użytkowników tarasu.

Nowe wejście

Na załączonym zdjęciu widać wejście do rezydencji od zewnątrz. Otoczone zielenią prezentuje się bardzo gustownie i elegancko. Aż chce się przez nie przejść i zajrzeć do środka!

Atrium oświetlone lampami LED

Miejsce uwiecznione na zdjęciu zostało zdominowane przez lampy typu LED. Rozmieszczono je zarówno wzdłuż ściany zewnętrznej, jak i na suficie pomieszczenia znajdującego się za drzwiami. Żarówki LED znacząco przyczyniają się do ograniczenia zużycia energii. Tradycyjne żarówki nie są w stanie w żaden sposób się z nimi równać.

Wzbogacenie rezydencji o atrium biegnące wzdłuż niej to rozwiązanie idealne dla tych, którzy chcą uchronić siebie i swój dom przed letnimi upałami oraz utratą ciepła wewnętrznego w okresie zimowym.

Wnętrze: nowe podłogi i nowe ściany

Efekt renowacji jest imponujący. Załączone zdjęcie prezentuje salon i jadalnię. Szczególną uwagę przykuwają zwłaszcza duże okna, przez które można podziwiać przepiękny krajobraz wybrzeża. Zaproponowany wystrój jest naprawdę przyjemny dla oka. Idea oszczędności energii zdominowała tu niemalże każdy zakamarek. Kolory są neutralne. Całość ożywia dywan i poduszki w odcieniach czerwieni i różu.

Szklane półki

Szklane półki są rozwiązaniem idealnym zwłaszcza na małych przestrzeniach. Patrząc na nie odnosi się wrażenie, że praktycznie nie zajmują miejsca. Co więcej, szklane zamknięcie umożliwiają prezentację różnych posiadanych drobiazgów i bibelotów. Szkło jest w stanie utrzymać nawet odrobinę cięższe przedmioty.

Świat zewnętrzny na wyciągnięcie ręki

Na załączonym zdjęciu uwieczniono strefę przeznaczoną do czytania i relaksu – miejsce bardzo przyjemne, a zarazem intymne. Wygodne meble i kawowe odcienie idealnie komponują się z drewnem podłogi. Duże okna zapewniają wystarczającą ilość światła dziennego.

Za progiem

Po przekroczeniu progu rezydencji wkracza się do świata rustykalnego. Drzwi, drewniane meble, tkaniny ścienne i rama lustra – wszystko to zostało zainspirowane życiem wsi.

Nowoczesna kuchnia

Czerń w połączeniu z chromowaną stalą wyciągu oraz granitem blatu prezentuje się bardzo nowocześnie. Aż chce się jeść w takiej kuchni!

Kącik do czytania

Kącik ze zdjęcia ma swoją osobowość! Zwoje i oprawione wydruki na ścianach, lampa w stylu Art Deco, kombinacja kolorów tkanin z wzorami pokrywającymi krzesła oraz zegary ścienne – wszystkie te elementy składają się na wyjątkową i niemalże magiczną aurę prezentowanego miejsca.

Specjalna ściana

Nisze w ścianach przeznaczone na rzeźby i inne dzieła sztuki, zwłaszcza jeżeli podświetlone, to doskonały element dekoracyjny.

Podświetlone schody

Schody prowadzące z parteru na piętro zostały wzbogacone o zintegrowany system oświetlania. Jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, gdyż każdy stopień jest podświetlony, a tym samym umożliwia bezpieczne przemieszczanie się po schodach nawet po ciemku!

Sypialnia gospodarzy

Łóżko pokrywa ciemna, wykonana ręcznie tkanina, która świetnie kontrastuje z jasnością ścian. Prostą podłogę zdobi dywanik o mocnych barwach.

Pokój dla dzieci

W pokoju dla dzieci dominują odcienie różu i bieli, których delikatność podkreślają dodatkowo jaskrawe kolory poduszek i obrazu zawieszonego nad łóżkiem. Całości dopełniają meble wykonane z drewna o naturalnej barwie.

Łazienka

Jasny beż ścian wspomaga lampy LED w rozjaśnieniu pomieszczenia. Szczególnie ciekawie prezentuje się lustro w swojej pozłacanej ramie.

Grill

W rogu ogrodu ulokowano palenisko, które – nawet nieużywane – jest ciekawym elementem dekoracyjnym. W ogrodzie zadbano praktycznie o każdy szczegół. Nie zapomniano nawet o zewnętrznych ścianach, które ozdobiono obrazem wykonanym z drewna!

Fontanna

Oczywiście w prezentowanej rezydencji nie mogło zabraknąć kojącego dźwięku szumiącej wody. Ogrodowa fontanna składa się z betonowego elementu, stanowiącego źródło, oraz wyłożonego kamieniami koryta oplatającego posiadłość, w obrębie którego przepływa woda.

Taras z widokiem na morze!

I wreszcie taras z przepięknym widokiem na morze! Warto zauważyć, że podłoga na tarasie została pokryta łatwą w utrzymaniu sztuczną murawą. Znajdujące się tu wygodne meble umożliwiają nieograniczone cieszenie się latem i zachodami słońca!

A Wy co sądzicie o tej metamorfozie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu