Projekty, klasyczne Domy zaprojektowane przez Architekturbüro J. + J. Viethen

Dom marzeń w zasięgu ręki!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Widząc najdziwniejsze czy też najpiękniejsze domy świata, możemy się zachwycić, zainspirować, zamarzyć… jednak rzadko kiedy pomyślimy: „Mój dom będzie wyglądał właśnie tak!”. Niektóre nowoczesne rozwiązania prezentują się imponująco, ale ciężko nam wyobrazić je sobie w naszym rodzinnym gniazdku. Z kolei rezydencje marzeń często pozostają poza naszym zasięgiem finansowym. Dlatego też na homify często pokazujemy Wam także piękne domy jednorodzinne – marzenia, których spełnienie leży w zasięgu ręki!

Jednym z takich budynków jest projekt od Architektubüro J.+ J. Viethen. To dwupiętrowa konstrukcja z poddaszem, w którym klasyka łączy się z nowoczesnością. Z pewnością pokochają go zwolennicy rozwiązań praktycznych.

Fasada od ogrodu

Dom wzniesiono z czerwonej cegły i pokryto dwuspadowym dachem z blachy, z którego wychodzi dwupiętrowy moduł, zawarty w grubych murach. Zaskakuje skala spadów, które zamykają w sobie i piętro i poddasze. Są one wspaniale doświetlone dzięki mnogości okien połaciowych. Po szybkim rzucie oka na budynek, przenieśmy naszą uwagę na przestronny ogród z równo przystrzyżoną trawą. Nowoczesne zadaszenie chroni taras z długim stołem. Idealnie nadaje się na urządzanie letnich przyjęć! A kiedy mamy ochotę na chwilę samotności, możemy zrelaksować się w wygodnym hamaku.

Zmiana perspektywy

Chcąc poznać dzieło niemieckich architektów jak najlepiej, obchodzimy dom dookoła, aż trafimy do ukrytej  z tyłu furtki. Nie jest to główne wejście do domu, ono znajduje się na niewidocznej z tej strony bocznej fasadzie. Przez wzgląd na skalę budynku zdecydowano się na praktyczne, dodatkowe wejście. W tym miejscu panuje zupełnie odmienny klimat, czeka na nas malownicza ławeczka, jest cicho i spokojnie, jesteśmy ukryci za wysokimi murami. Możemy wyobrazić sobie nasze starsze dzieci, jak szukają tutaj chwili samotności, z dala od hałaśliwego młodszego rodzeństwa.

Przestronny salon

We wnętrzu czeka na nas przestronny salon. Ogrome przeszkelnie, przez które widać wspomniany już hamak, zapewnia doskonałe doświetlenie pomieszczenia. By nie zasłaniać widoku, przy szklanej ścianie ustawiono rząd wielkich poduch. Znalazła tutaj swoje miejsce także narożna, ciemnoszara kanapa, z której można wygodnie oglądać telewizję. W połączeniu z neutralnymi ścianami oraz parkietem w stonowanym kolorze mogłaby wyglądać nudno, jednak nasi profesjonaliści zadbali o żywą atmosferę. Centrum pokoju wyznacza intensywnie zielony dywan, ścianę zdobi ciekawy obraz, a pomarańczowa poduszka na ciemnej kanapie wręcz eksploduje intensywnością koloru.

Uciec od telewizora

Telewizor staje się często centralnym elementem w naszych salonach, nie ma w tym nic złego dopóki nie zaczyna on przeszkadzać nam w rozmowach. Ewentualny problem rozwiązano tutaj doskonale, dzieląc pokój dzienny na dwie części nowoczesnym kominkiem. Taki podział docenią zwłaszcza rodzice małych dzieci. Podczas gdy pociechy będą oglądać ulubione bajki, oni będą mogli mieć chwilę dla siebie. Uwielbiamy, że w przeciwieństwie do pierwszego salonu, tutaj wygodne kanapy mają jasny kolor.

Otwarte/zamknięte

Domownicy cenią sobie przestronność lecz wydzielenie poszczególnych funkcjonalnych stref również było dla nich ważne. Dlatego też nasi architekci zaproponowali system rozsuwanych drzwi, które otwarte tworzą szeroki korytarz od ciemnego salonu, przez jadalnię, aż po kuchnię. Przestrzeń kuchni uporządkowuje centralna, długa wyspa. To miejsce przygotowania posiłków oraz przechowywania kończy się przedłużeniem blatu, które staje się wygodnym stołem dla strefy śniadaniowej. Dominuje tutaj śnieżna biel, optycznie powiększająca pomieszczenie i wprowadzająca atmosferę świeżości.

Zaproszenie na górę

Na koniec pozostaje tajemnica. Strefa prywatna z sypialniami rodziców i dzieci znajduje się piętrze oraz poddaszu, gdzie nie mamy wstępu. Możemy jedynie zerknąć na nowoczesną klatkę schodową. Piękne ażurowe schody z drewnianymi stopniami zabezpiecza szklana ściana. Promienie światła swobodnie przenikają przez kolejne poziomy, wprowadzając prawdziwie efemeryczną atmosferę.

Czy zgodzicie się, że jest to idealny dom dla rodziny z małymi dziećmi? A może coś należałoby w nim zmienić?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu