Projekty,  Domy zaprojektowane przez STRICK  Architekten + Ingenieure

5 zdjęć wygodnego domu rodzinnego

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Przemierzając tysiące kilometrów w poszukiwaniu pięknych budynków z całego świata, dziś chcielibyśmy pokazać Wam jednorodzinny dom mieszkalny, który znajduje się niedaleko za naszą granicą. Nowoczesny, dwukondygnacyjny dom położony jest w południowo-zachodniej części Niemiec, nieopodal Parku Narodowego Eifel. Projekt utrzymany jest w bardzo minimalistycznej, nowoczesnej koncepcji. Z zewnątrz wydaje się być zamknięty i niedostępny dla przechodniów. Wynika to w chęci zapewnienia prywatności oraz komfortowych warunków do życia. Niewielka ilość otworów okiennych, betonowa konstrukcja oraz śnieżnobiała elewacja kwalifikują tę konstrukcję jako modernistyczny i niezwykle współczesny jednorodzinny dom. Zobaczcie jak budynek prezentuje się od strony ogrodu oraz wewnątrz. 

Widok od strony ogrodu na wrpost

Wizją architekta było zapewnienie prywatności i wysokiego komfortu właścicielom, tak by przechodnie czy wścibscy sąsiedzi nie mieli możliwości podejrzenia. Rzeczywiście patrząc od frontu na budynek ma się wrażenie, że dom jest zamknięty i niedostępny. Jednak spoglądając na tę strukturę, od zupełnie innej strony można odnieść odwrotne wrażenie. Obiekt posiada dużą ilość przeszkleń, przez którą wpada ogrom naturalnego światła i rozświetla subtelnie wnętrze. Zadaszony taras to doskonała przestrzeń do rodzinnego wypoczynku czy wspólnego biesiadowania. Z kolei na pierwszym piętrze znajduje się duży balkon, gdzie w spokoju możemy oddać się przyjemności czytania czy zrelaksować w ciszy i spokoju. 

Widok od strony ulicy

Z zewnątrz dom prezentuje się bardzo elegancko, nowocześnie i oryginalnie. Dzięki połączeniu bieli oraz czerni udało się stworzyć strukturę o wyrafinowanym i wyrazistym wyglądzie. Czerń dodaje charakteru oraz stylowej prezencji, natomiast połączenie czerni z bielą tworzy ponadczasowy wygląd. Obok domu znajduje się duży garaż, który bez problemu pomieści dwa auta osobowe. Narożne okna, biała fasada oraz płaski dach to charakterystyczne elementy dla stylu Bauhaus i z pewnością w takiej koncepcji wizualnej ten dom chciano utrzymać. Skromna, aczkolwiek soczyście zielona i zadbana przyroda tworzy cieplejszy i przyjemniejszy dla oka krajobraz. Dzięki temu dom prezentuje się przytulnie i przyjaźnie.

Wnętrze

Zgodnie z zasadami stylu Bauhaus oraz sztuki nowoczesnej aranżacji wnętrz dom utrzymano w jasnej kolorystyce, która dodatkowo nadaje blasku i promienistości całości. Ciepłe promienie słońca subtelnie rozświetlają kuchnię oraz mały salon nadając im bardziej przyjaznego i delikatnego charakteru. Nowoczesne wnętrza mają to do siebie, że często są pozbawione duszy i charakteru. W tym przypadku duża ilość przeszkleń pozytywnie wpłynęła na ogólny wygląd przestrzeni. Dzięki temu całość prezentuje się bardziej domowo i przytulnie. Kuchnię utrzymano w stonowanej kolorystyce. Bazę stanowi biel, którą zestawiono z lekkim odcieniem szarego koloru. W ten sposób wnętrze prezentuje się szlachetnie, elegancko i stylowo. Kubistycznego wyglądu dodają proste, geometryczne formy oraz schody prowadzące na piętro domu. 

Otwarta przestrzeń

Z tej perspektywy możemy podziwiać całe wnętrze domu. Widzimy, że parter stanowi otwarta przestrzeń z wydzielonymi odpowiednio strefami. Pierwszą z nich stanowi kuchnia, którą wydzielono poprzez wykorzystanie innej kolorystyki oraz zabudowy kuchennej w formie litery U. Barek oddziela część kuchenną od strefy wypoczynkowej. Drugą strefą jest część jadalniana. Tutaj najważniejszym elementem jest drewniany, masywny stół, pokryty czarnym obrusem oraz szarymi bieżnikami, których kolorystyka nawiązuje do aranżacji kuchni. Dodatkowo wykorzystano dwa kolory krzeseł jadalnianych – czarny oraz biały, tworząc tym samym bardziej elegancki charakter wnętrza. Natomiast trzecia strefa to część wypoczynkowa z dwiema kanapami oraz drewnianym wyposażeniem. W tej części architekt wnętrz postawił na zestawienie czerni oraz drewna, tworząc bardzo przytulny i stylowy wygląd salonu. Całość dzięki wykorzystanym barwom oraz naturalnemu światłu prezentuje się ciepło, widno i nowocześnie. 

Jak Wam się podoba dom w stylu Bauhaus? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu