Projekty, skandynawskie Domy zaprojektowane przez ArchitekturWerkstatt Vallentin GmbH

Dom jako nowoczesna stodoła, przy której portfel nie chudnie

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zaprezentujemy Wam dom wybudowany w zgodzie z najwyższymi standardami energooszczędności. Jest to projekt niskobudżetowy i z tego powodu doczekał się licznych nagród i wyróżnień. Odpowiedzialni za jego realizację architekci z Niemiec musieli sprostać licznym wymaganiom stawianym przez Instytut Architektury Pasywnej w Darmstadzie. Zobaczcie, w jaki sposób udało im się połączyć nieskazitelny design z energooszczędnymi rozwiązaniami.

Konstrukcja

Fundament domu wzniesiono na płycie żelbetonowej, a jego elementy konstrukcyjne wykonano z lekkiego drewna. Pominięto w nich instalacje, tak że poszczególne części drewnianych ram są niezwykle ekonomiczne i mają jedynie kilka warstw. Przylegający do budynku taras został zadaszony, co pozwala na jego użytkowanie także w deszczowe dni.

Zapotrzebowanie na ciepło: 15kWh/m2

Zapotrzebowanie na energię pierwotną: 112 kWh/m2

Koncept

Ten dom pasywny odznacza się nie tylko ciekawą bryłą, przypominającą zmodyfikowaną stodołę, ale także ciekawą elewacją. Pokryto ją panelami z modrzewia, na tle których wyraziście odznaczają się otwory o czerwonych obramowaniach. Dach wykonano z falistego aluminium, a umieszczono na nim panele słoneczne, zapewniające ekologiczne źródło naturalnej energii.

Wnętrze

Także i wnętrze domy wykończono materiałami o charakterze ekonomicznym. Ściany i podłogi pokryto płytą OSB w celu zredukowania kosztów. W połączeniu z obłożonym drewnem sufitem materiał ten prezentuje się oryginalnie i ciekawie pod względem wizualnym. Wnętrze jest dobrze doświetlone- naturalne światło wpada przez wielkoformatowe przeszklenia, przez które podziwiać można także widok na ogród. Na wyposażenie strefy dziennej składają się meble o intrygującym, współczesnym designie, wykonane z naturalnych materiałów, wśród których króluje drewno.

Piętro

Wnętrze domu rozciąga się na dwóch kondygnacjach. Na parterze stworzono strefę dzienną z kuchnią, salonem oraz toaletą. Na piętrze znajduje się kolejna wspólna przestrzeń, a także główna sypialnia oraz łazienka. Stąd przedostać można się na taras. Wyjątkowy kształt dachu widoczny jest we wnętrzu i kreuje niepowtarzalną przestrzeń.

Materiały i technologie

Także i na piętrze ściany oraz podłogi pokryte zostały płytami OSB. Dzięki temu zachowano estetyczną spójność w całym wnętrzu. Meble są nowoczesne i cechuje je prosty design. Wyraźnie odznaczają się na tle neutralnych ścian.

Energia pobierana jest przez panele solarne na dachu i pokrywa 49% zapotrzebowania tego domu.

Najważniejsze informacje

Całkowita powierzchnia użytkowa: 161 m2

Lokalizacja: Dorfen

Pracownia architektoniczna: Architekturwerkstatt Vallentin

Podoba Wam się elewacja?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Darmowa konsultacja

Znajdź inspirację do Twojego domu