Projekty,  Okna zaprojektowane przez Kneer GmbH, Fenster und Türen

Luksusowy i niesamowicie przytulny dom z drewna

Justyna Dziesińska Justyna Dziesińska

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Bohaterem dzisiejszego cyklu homify 360 jest zapierający dech w piersiach drewniany dom znajdujący się na południu Niemiec. Ten zjawiskowy obiekt mieszkalny mieści się w miejscowości Göppingen, obok Jury Szwabskiej, która w roku 2009 została wpisana na listę rezerwatów biosfery UNESCO. Gospodarzom zależało na naturalnym wyglądzie swojego domu do czego nawiązują pnie oraz ich naturalna kolorystyka. Elewacja utrzymana w odcieniu jasnego drewna z domieszką bieli i szarości prezentuje się wyjątkowo elegancko i gustownie. Dom jest skromnych rozmiar i posiada dwie kondygnacje. Wejście do budynku zdobią zielone krzewy doniczkowe, które dodatkowo ocieplają charakter wiejskiej struktury i nadają jej bardziej naturalnego i ekologicznego wyglądu. Zobaczcie jak dom prezentuje się od środka. 

Wygląd z zewnątrz

Architekt tego obiektu przede wszystkim miał na względzie osobiste upodobania właścicieli . Zależało im, aby dom prezentował się możliwie jak najbardziej naturalnie i stylem przypominał domu, które najczęściej możemy spotkać w wiejskich obszarach Kanady. Dom to połączenie modernistycznego stylu z wiejskim klimatem. Bale dodają mu naturalności i rustykalnego charakteru, dzięki czemu w efekcie końcowym prezentuje się zjawiskowo. Subtelne zewnętrzne oświetlenie delikatnie podkreśla niebanalny wygląd budynku dodając mu uroku i nieprawdopodobnego klimatu. Jesteście ciekawi jak wygląda w środku? No to zapraszamy z nami!

Otwarta przestrzeń

Jak przystało na projekty nowoczesnych domów wnętrze prezentuje się przestronnie, jasno i bardzo przytulnie. Zastosowano otwarty plan przestrzeni, dzięki czemu pomieszczenia niczym nieograniczone tworzą jedną, ogromną powierzchnię. Na parterze znajduje się kuchnia, jadalnia oraz część wypoczynkowa. To co przykuwa nasz wzrok do to fantastycznie prezentujące się belki stropowe oraz naturalne bale, które zdobią ściany. Jasny i niezwykle ciepły odcień drewna dodaje przytulnego i klimatycznego charakteru, a tym samym rozświetla wnętrze.

Pokój telewizyjny

W celu podniesienia komfortu gospodarzom zdecydowano się oddzielić część telewizyjną od otwartej przestrzeni przeszklonymi drzwiami przesuwnymi. W ten sposób każdy kto zapragnie może w spokoju zasiąść przed telewizorem nie martwiąc się o hałas dookoła. Nie bez powodu wykorzystano przeszklone drzwi, dzięki temu przestrzeń w dalszym ciągu wydaje się być przestronna i widna, a co najważniejsze nic ciężkiego czy masywnego nie oddziela jej od reszty domu.

Otwarta kuchnia

Kuchnię utrzymano w nowoczesnym, modernistycznym stylu. Wykorzystano jasne, lśniące szafki kuchenne, które odbijają naturalne światło dzienne, przez co wnętrze wydaje się być jeszcze bardziej klimatyczne, a co najważniejsze funkcjonalne. W celu nadanie bardziej eleganckiego i wyrazistego wyglądu śnieżnobiałą biel skontrastowano z czarnymi dodatkami oraz elementami wyposażenia. Dzięki temu przestrzeń prezentuje się szykownie i z klasą. 

Jadalnia

Strefa jadalniana to kolejny punkt na planie naszej wycieczki po tej niezwykle uroczej posiadłości. Całość urządzono w nowoczesnym stylu zestawiając z naturalnie pięknym drewnem. Trzeba przyznać, że drewniane belki oraz pnie fantastycznie podkreślają niesamowicie rustykalny, wiejski klimat. Duża ilość otworów okiennych zapewnia właścicielom jasność niemalże w każdej przestrzeni, przez co dom jest widną i niezwykle funkcjonalną powierzchnią mieszkalną. 

Przestrzeń do pracy

Z przytulnego i uroczego parteru przenosimy się do równie urokliwej przestrzeni jaką jest poddasze. W tym miejscu zdecydowano się zaaranżować kącik roboczy. Główną dekoracją tej przestrzeni jest obszerne okno oraz nieprawdopodobnie piękny widok, który rozpościera się zza szyby. Naturalny, zielony krajobraz z pewnością kojąco wpływa na naszą psychikę, relaksuje, a także pobudza do kreatywnego działania. Praca w takiej przestrzeni to z pewnością sama przyjemność. 

Ostatnie spojrzenie

Kończąc naszą wycieczkę po luksusowej i niezwykle przytulnej posiadłości po raz ostatni możemy dokładnie przyjrzeć się jej z bliska podziwiając urok i niesamowity styl. Trzeba przyznać, że tego typu budynek to spełnienie marzeń wielu z nas. W końcu kto by nie zamieszkał w tak urokliwym i czarującym miejscu? 

My jesteśmy oczarowani tym domem, a Wy?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu