Twierdza minimalizmu!

Aśka Warchał Aśka Warchał
Loading admin actions …

Minimalizm to styl uwielbiany przez znaczne grono czytelników homify. Jeśli do niego należycie, to dzisiejszy Katalog Inspiracji może stać się jednym z Waszych ulubionych. Przenosimy się bowiem do Argentyny, by poznać fantastyczny projekt od studia DMS Arquitectura. Beton odgrywa tutaj pierwszoplanową rolę, pozwalając na stworzenie dwupoziomowej konstrukcji, gdzie geometryczne gry z przestrzenią i światłem są na porządku dziennym. Całość ma podłużną formę, która została jeszcze dodatkowo przedłużona przez prostokątne patio. 

Odpowiedzialny za rezydencję zespół składa się z młodych architektów, mających już jednak spore doświadczenie w tworzeniu projektów mieszkaniowych, lokalów komercyjnych, hoteli, a nawet szpitali! Chociaż wzniesione przez nich budynki mogą różnić się funkcją, wszystkie łączy nowoczesne myślenie o architekturze. 

Czy odnajdziemy je również tutaj? Przekonajmy się…

Fasada od ogrodu

Bryła budynku zachwyci każdego miłośnika minimalizmu! Projekt określają proste linie, nie ma tu miejsca na żadne zbędne dekoracje. W głębi po prawej widzimy wewnętrzne patio, dalej zaplanowano przestronny taras z widokiem na podłużny ogród. Po naszej lewej stronie otwiera się luksusowy basen o prostym designie lecz wykończony marmurem. Dzięki zastosowaniu różnych materiałów każdy poziom budynku zyskuje własny, wyróżniający go kolor.

Beton, kamień i drewno

Zaczynamy naszą wizytę w wnętrzu, które otwiera się, aby nasz przyjąć. Od razu jesteśmy oczarowani zestawieniem surowych betonowych płaszczyzn z pięknie wykończoną ścianką działową z naturalnego kamienia. Materiały te pasują do siebie zaskakująco dobrze, a dopełnia je eleganckie ciemne drewno. Po prawej stronie otwiera się ogromne przeszklenie, które może zaprowadzić nas na patio – wkrótce poznamy je jeszcze lepiej… Póki co, zwróćmy uwagę na to, ile naturalnego światła wpada przez nie do wnętrza.

Gry świateł i cieni

Idziemy dalej, chcąc wspiąć się na piętro po ażurowych schodach. Jednak podtrzymująca je ściana przykuwa nasz wzrok. Betonowa płaszczyzna zostaje przerwana zabawnymi otworami w kształcie kół, pozwalającymi na przechodzenie przez nie promieni słońca. Dzięki temu cała otwarta przestrzeń może zostać dobrze doświetlona niezależnie od pory dnia. Czas przejść na górę, gdzie znajduje się strefa prywatna, a w niej sypialnie domowników…

Spodobały Wam się te minimalistyczne schody z charakterem? Sprawdźcie Katalog Inspiracji 12 nowoczesnych schodów ażurowych!, a wybór odpowiedniego rozwiązania do Waszego domu stanie się banalnie prosty!

Widok z góry

Piętro otwarte jest galerią na salon, w którym znajdowaliśmy się na samym początku. Staje się on dzięki temu znacznie bardziej przestronny. Eleganckie lampy podkreślają tę niecodzienną wysokość. Z tej perspektywy możemy także docenić ścianę schodów. Na galerię składają się korytarze, które prowadzą do poszczególnych prywatnych pomieszczeń. Spójrzmy w górę – betonowemu sufitowi nadano piękną fakturę, zdającą się być odbiciem desek parkietu parteru.

Świetliki

Jeśli jesteście wnikliwymi obserwatorami, na poprzednim zdjęciu mogły zaintrygować Was koliste plamy światła na podłodze parteru. Skąd się tam wzięły? Pamiętacie patio, na które otwierał się salon? Jego część została zadaszona sklepieniem znanym z wnętrza. Jedynie tutaj zdecydowano się na wprowadzenie kolistych otworów, dokładnie tak, jak przy schodach, tylko tym razem w poziomie. Oprócz zapewnienia nam interesujących efektów światłocieniowych, pięknie przerywają one dominację kątów prostych.

Czy odważylibyście się na tak surową konstrukcję? Czy raczej nie możecie obejść się bez dekoracji?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu