homify 360°- Luksusowy dom w Portugalii

martt.st martt.st
Loading admin actions …

Dziś wraz z homify 360° udamy się w podróż do małego miasteczka w północnej Portugalii, Paredes. Właśnie tam architekci stworzyli bardzo wyjątkowy dom. Na 800 metrach kwadratowych stoi Casa BE, willa z niezwykle imponującą trójwarstwową strukturą, zbudowaną z różnego rodzaju materiałów. Przyjrzyjmy się z bliska temu fascynującemu projektowi!

Trzy poziomy

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez spaceworkers®

Z tej perspektywy możemy dokładnie zobaczyć w jaki sposób Casa BE została zaprojektowana. Dom został wybudowany na trzech poziomach, z których każdy pełni oddzielną funkcję. Niższa, ciemniejsza część składa się z funkcjonalnych pokoi i basenu. Na drugim poziome znajdziemy przestrzeń użytku codziennego, w której ogromne okna prezentują otaczający dom krajobraz. Najwyższe piętro, przypominające dryfujący, betonowy blok, zapewnia niezbędną prywatność w przestrzeni sypialnianej. 

Dryfujący budynek

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez spaceworkers®

Na tym zdjęciu ponownie widzimy fasadę budynku, lecz z innej perspektywy, ukazującej sposób w jaki architekci użyli różnych materiałów. Przeźroczystość środkowego poziomu sprawia wrażenie, jakby trzecie piętro pływało w powietrzu. Cała konstrukcja wygląda tak, jakby wyższa część budynku nie była połączona z niższą, a zamiast tego unosiła się nad ziemią. 

Otwarty plan

Projekty,  Salon zaprojektowane przez spaceworkers®

Środkowy poziom kryje przestrzenny salon, w którym toczy się życie codzienne. Otwarta przestrzeń świetnie współgra z przeźroczystymi szybami otaczającymi budynek. Jadalnia i salon są oddzielone od kuchni drewnianą ścianą, zrobioną z tego samego drewna co przestrzeń przy basenie.

Dachówka i drewno

Projekty,  Basen zaprojektowane przez spaceworkers®

Monolityczna struktura niższego poziomu dostarcza miejsca nie tylko na duży basen, ale zawiera także garaż, pokoje użytkowe i magazyn. Zewnętrzna część tego piętra pokryta jest czarnymi płytami łupkowymi, których chropowata tekstura podkreśla szorstką estetykę tej części domu. Płyty świetnie kontrastują z ciepłym, południowoamerykańskim drewnem otaczającym basen i tworzącym przytulną, miłą atmosferę. 

Pomysłowe połączenie

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez spaceworkers®

To samo drewno zostało również użyte na klatce schodowej domu, co tworzy pewnego rodzaju związek pomiędzy wszystkimi trzema poziomami, łącząc funkcjonalny parter z transparentną, przestrzenną częścią centralną oraz tą prywatną na samej górze. 

Górny poziom

Projekty,  Korytarz, przedpokój zaprojektowane przez spaceworkers®

Górny poziom Casa BE zawiera sypialnię ukrytą pomiędzy ciemną fasadą oraz oddzieloną wewnątrz drzwiami i ścianami. Aby zapewnić światło i przestrzenną atmosferę projektanci użyli we wnętrzu dużo bieli. Zimno twardego,  betonowego bloku zostało złamane przez wpadające, naturalne światło.

Minimalistyczna łazienka

Projekty,  Łazienka zaprojektowane przez spaceworkers®

Łazienka, tak jak reszta domu,  jest nowoczesna i minimalistyczna z ścianami oraz meblami w odcieniu bieli oraz szarą, betonową podłogą. Na przeciwko wanny zamontowano szklane drzwi z widokiem na okolicę. 

Ostatni rzut okiem

Projekty, nowoczesne Domy zaprojektowane przez spaceworkers®

Żegnając się z Casa BE, rzućmy ostatni raz okiem na trzy perfekcyjnie współgrające ze sobą warstwy, dopełniające się w swoim ekscentrycznym kontraście. Na zdjęciu możemy także zaobserwować okolicę otaczającą dom. 

Co myślicie o tym domu?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu