Fantastyczna metamorfoza przygnębiającej sutereny!

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Mieszkania w suterenach zazwyczaj nie kojarzą nam się z niczym pozytywnym. Zlokalizowane poniżej poziomu chodnika, zazwyczaj ciemne i przygnębiające, nie zachęcają do tego, aby w nich mieszkać. Sutereny w przeszłości najczęściej przeznaczano na warsztaty lub bardzo tanie lokale mieszkaniowe.

Projekt, który Wam dzisiaj zaprezentujemy, jest w stanie położyć kres złej sławie, jaką niosą za sobą mieszkania w suterenach. Architekci wnętrz i projektanci wykonali fantastyczną pracę, przeistaczając ciemne, podziemne mieszkanie w nowoczesny i stylowy loft. Obejrzyjcie z nami efekty tej metamorfozy!

Przed: widok z zewnątrz

Nie dość, że lokal ten zlokalizowano poniżej poziomu chodnika, to jeszcze brak tutaj licznych okien i drzwi, przez które mogłoby do środka wpadać naturalne światło. Efekt jest taki, że suterena ta jawi się nie tylko ciemno, ale wręcz odpychająco. Jej zewnętrzne ściany porasta stary, zeschnięty bluszcz, a sam dziedziniec przed wejściem jest brudny i zniszczony.

Po: przyjemne patio

Całkowicie zmieniono strukturę zewnętrznej fasady, tworząc w niej duże otwory na wielkoformatowe okna i przesuwane drzwi. Dzięki temu wnętrze mieszkania i zewnętrzny obszar patio tworzą wspólnie spójną, płynną całość. Usunięto suche badyle, a obszar dziedzińca obsadzono bujną zielenią. Wraz z wygodnymi miejscami do siedzenia stworzono tutaj wspaniałe miejsce na popołudniowy relaks lub śniadania na świeżym powietrzu.

Przed: nieprzyjemna suterena

Ciemne, zniszczone i zaniedbane wnętrze znacznie odbiegało od tego, co moglibyśmy nazwać wymarzonym mieszkaniem. Niewielkie okna nie przepuszczały i tak już ograniczonej ilości naturalnego światła. Architekci musieli przede wszystkim stworzyć większe otwory na okna i drzwi, a także sprawić, aby wnętrze przeistoczyło się w jasną i przestronną strefę mieszkalną.

Po: wnętrze w stylu loftu

Po metamorfozie znajdujemy się w przestronnym i jasnym wnętrzu, w którym zlokalizowano przestronną strefę dzienną. Poszczególne obszary połączono ze sobą na jednej większej powierzchni. Duże okna i drzwi balkonowe prowadzące na patio wpuszczają do środka mnóstwo naturalnego światła. Suterenę zdecydowano się zaaranżować w stylu loftowym- pozostawiono oryginalne łukowate otwory w ścianach, a na tych odsłonięto surową cegłę. Drewniany parkiet nadaje temu industrialnemu wnętrzu przytulności, a białe powierzchnie ścian i sufitów potęgują wrażenie jasności.

Po: stylowa kuchnia

Przez łukowaty otwór w ścianie zaglądamy do kuchni. Czarne meble, pomysłowe rozwiązania na przechowywanie, ściana pokryta farbą tablicową – wszystko to sprawia, że wnętrze tego pomieszczenia jest5 niezwykle nowoczesne i oryginalne. Na tle czarnej zabudowy kuchennej wyraźnie odznacza się biały, głęboko osadzony zlewozmywak. Mobilne meble pozwalają zaoszczędzić miejsce, gdyż w razie potrzeby można je łatwo usunąć z drogi.

Po: przytulny salon

W niewielkim kącie stworzono przyjemne miejsce, pełniące rolę salonu. Trzyosobowa skórzana kanapa w kolorze kasztanowym idealnie zmieściła się we wnękę między ścianami. Najwyższej jakości naturalne materiały, w połączeniu z nawiązującymi do natury dodatkami, jasnymi ścianami i drewnianym parkietem dają razem rewelacyjny efekt.

Po: nowoczesne miejsce pracy

Nowocześnie i pomysłowo zaaranżowano obszar domowego gabinetu. Zamiast standardowego biurka na ścianie umieszczono pokaźnych rozmiarów drewniany blat. Zlokalizowano go pod oknem, co sprawia, że miejsce do pracy jest dobrze oświetlone. Wygodne czarne krzesło zapewnia najwyższy komfort pracy. Neutralne otocznie i stonowana kolorystyka sprzyjają skupieniu i efektywnemu wykonywaniu zadań.

Inny inspitujący przykład metamorfozy znajdziecie w artykule Świetna metamorfoza staromodnego mieszkania!

Jak Wam sie podoba mieszkanie po remoncie?
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu