Projekty,  Domy zaprojektowane przez GIAN SALIS ARCHITEKT

Tajemniczy dom ukryty w leśnej gęstwinie

A.D. A.D.

Zapytanie ofertowe

Numer jest nieprawidłowy. Sprawdź kod kraju, numer kierunkowy i numer telefonu.
By clicking Wyślij I confirm I have read the Polityka prywatności & agree that my foregoing information will be processed to answer my request.
Note: You can revoke your consent by emailing privacy@homify.com with effect for the future
Loading admin actions …

Ten wyjątkowy dom, jest otoczony dzikim lasem, a wokół roztaczają się przepiękne widoki na rzekę Ren. Gdy podchodzi się do projektu, patrząc z perspektywy działki, staje się oczywiste, że architekt starał się skupić, w dużej mierze na wyeksponowaniu okolicy zewnętrznej. Właścicielom zależało jednak na prywatności. Wniosek – małe pokoje, z dużymi oknami wychodzącymi na naturalne otoczenie lasów.

Architekci, Gian Salis stworzyli to wszystko i wiele więcej. Zbudowali nowoczesny dom, który jest zarówno położony w cieniu gęstych lasów, a także posiada magiczne widoki na rzekę. Podstawowa struktura wykonana jest z surowego betonu i nienośnych ścian, drzwi i szafki wykonane są ze sklejki sosnowej. Chociaż ściany wewnętrzne są pokryte gładkim tynkiem glinianym, wszystkie inne wykończenia zostały pozostawione tak surowe, jak to możliwe, aby pokazać swoją naturalną patynę.

Zapraszamy Was na wycieczkę po tym pięknym niemieckim domu, usytuowanym na klifie.

W otoczeniu dzikich lasów

Gdy obserwujemy dom z daleka, nachylenie góry nie jest tak oczywiste, a dwupoziomowa bryła nowoczesnego domu wygląda prawie tak jak wiele innych domów postawionych na płaskiej działce. Linia tarasu, betonowy dach i duże okna zostały ułożone w geometryczny wzór, dzięki któremu została osiągnięta pewna delikatność i lekkość. Z tego punktu widzenia widzimy potencjał do prywatności, duży leśny baldachim, który otacza budynek.

Boczne wejście

Ta strona oferuje lepszy obraz tego domu, usadowionego na bardzo stromym zboczu. W ogrodzie, znajduje się naturalny, nieco dziki krajobraz, składający się z kilku roślin doniczkowych i małej trawiastej ścieżki prowadzącej do wejścia. Dom leży na dwóch kondygnacjach. Wysokie betonowe słupy podtrzymują surową, betonową konstrukcję górnego piętra. Ściany, w większości, wykonane są ze szkła. Jednym z najpiękniejszych aspektów tego rozwiązania jest to, że szklane okna od podłogi po sufit, oferują przejrzysty widok na lasy.

Klatka schodowa

Materiały użyte we wnętrzu to w zdecydowanej większości surowce naturalne. Tutaj widzimy, jak drzwi ze sklejki sosnowej otwierają się na korytarz ukazujący betonowe schody. Schody nie posiadają wsparcia strukturalnego pod sobą. Dzięki temu, pomimo faktu, że są zrobione z betonu, wydają się być lekkie jak piórko. Balustradę tworzy seria cienkich surowych prętów stalowych przymocowanych do sufitu. Połączenie stali, minimalistycznego designu i surowego betonu nadaje lekko przemysłowy charakter.

Szkło – od podłogi po sufit

Tutaj widzimy główny salon, niezwykle jasny i słoneczny. Oszałamiające widoki zewnętrzne to jego główna ozdoba- ascetyczne wykończenie nie konkuruje z naturą. Minimalna ilość mebli nie utrudnia korzystania z okolicznych widoków. Od podłogi do sufitu szklane ściany wykończone drewnem pozwalają promieniom słonecznym dosłownie zalać pomieszczenie. Żelbetowa konstrukcja jest dobrym izolatorem a to ważny aspekt podczas surowych zim niemieckich.

Jadalnia

Z drugiej strony otwartego salonu, widzimy jadalnię. Mimo luksusu otoczenia, jest to skromne miejsce. Cztery różne typy krzeseł, blat wykończony z drewna i duża ilość bieli sprawiają, że strefa jadalniana ma nieco skandynawski klimat.

Drzwi przesuwne

Tutaj możemy zobaczyć dalszą przestrzeń salonu, która również jest niezwykle ciekawa. Duże, drewniane drzwi przesuwne oddzielają tylną połowę salonu od przedniej. Mieszkańcy mają możliwość zostawiania drzwi otwartych, aby cieszyć się widokiem, i zamknięcia ich wtedy, gdy potrzebują trochę prywatności. Podobnie jak w przypadku innych pomieszczeń, i tutaj wyposażenie wnętrza jest minimalistyczne.

Kuchnia

Okna, które otaczają tę przestrzeń pozwalają na panoramiczny widok. Kuchnia jest minimalistyczną i elegancką białą przestrzenią, która działa jak rama dla naturalnego obrazu. Aby wnętrze nie było zbyt surowe i żeby inspirowało do gotowania dodano kilka elementów osobistych jak wazon z kwiatami czy miska owoców.

Lubicie białe kuchnie? Zobaczcie ten katalog: 10 pięknych białych kuchni

Zacieniona prywatność

Na naszym ostatnim zdjęciu możemy zobaczyć zewnętrzny widok tylnej części salonu. Architekt, który stworzył projekt mówi, że pomieszczenia zostały zaprojektowane jako introwertyczne obszary i na zdjęciach doskonale widać dlaczego tak jest. Projekt w pełni wykorzystał naturalną prywatność oferowaną przez las, na zboczu wzgórza. W sumie jest to piękny i nowoczesny dom, o niepowtarzalnym charakterze dzięki wyjątkowej scenerii leśnej, w której został umieszczony.

Odnaleźlibyście się w tej leśnej pustelni? 
Projekty,  Dom szeregowy zaprojektowane przez GK Architects Ltd

Chcesz zbudować lub wyposażyć dom? Skontaktuj się z nami!

Znajdź inspirację do Twojego domu